Bo Södervall

Om ni vill se ett videoklipp/intervju med Bo så klicka på länken nedan;

Intervju med Bo i e-tidningen TTela

Efter ett helt yrkesliv som illustratör fann han ett nytt sätt att uttrycka sig. Och nu är friheten total för Bo Södervall, som är aktuell med utställningen ”Akvarell” på Handkraft i Trollhättan.
– Jag har utvecklats massor de senaste tre åren, säger han.

Skövdebon Bo Södervall är ett bevis på att åldern inte har någon betydelse. Det är aldrig för sent att hitta nya infallsvinklar på det man tycker om att syssla med.

När han jobbade som illustratör – genom åren blev det uppdrag för bland annat runt 35 tidningar – hann Bo inte med det egna måleriet i önskvärd utsträckning.

Som pensionär har hans förutsättningar förändrats helt.

– Nu satsar jag helhjärtat på akvareller, det har varit ett uppdämt behov hos mig. Tidigare blev det inte så mycket fritt måleri, nu är så gott som alla mina bilder fantasier och jag njuter verkligen av att kunna hålla på så här, förklarar Bo.

30 målningar

Förvisso utför han fortfarande ett och annat uppdrag som illustratör. Men inte alls i lika stor omfattning som förr.

Utställningen på Handkraft rymmer drygt 30 av Bos målningar, och för dessa har han använt sig av två olika tekniker. När han vill visa upp gamla byggnader, gårdar eller byar handlar det om ett mer traditionellt uttryckssätt.

När det gäller det han betecknar som fantasilandskap flödar färgerna i varandra på ett ganska otyglat sätt vilket bland annat gör att spännande färgblandningar uppstår.

– Det gäller att jobba i ett svep innan färgerna hinner torka, förklarar Bo, som tror att just denna stil – ”vått-i-vått” – kommer att bli hans signum framöver.

Dansfantast

Vissa motiv är annars hämtade från helt andra miljöer än vad som står att finna längs vägar, i skog och mark.

Till några tavlor har han hämtat inspiration från kampsportens värld, andra gånger handlar det om dans och festligheter.

– Jag vill försöka förmedla de upplevelser jag får ute i naturen och den glädjen som finns i dansen, avslutar han.